MASAŽA

Riječ masaža dolazi od latinske riječi "massare“ što znači “ gnječiti“ ili arapske “mas“ što znači “pritiskati“.

Masaža je fizikalno–terapijska metoda koja se služi nizom sustavnih mehaničkih manipulacija (pokreta) tjelesnim tkivom.

Preko kože masažom djelujemo na mišićni, živčani i limfni sustav.

Masaža je najstariji oblik liječenja, koristila se jos od 3000 g.pr.Kr. u Kini, Grčkoj, Rimu itd..Koristi se u svim granama medicine:

 Ortopedija: Kod deformiteta kralježnice, prsnog koša i nogu.
(skolioza, kifoza, lordoza, „X“ noge, „O“ noge, udubljena i ispupčena prsa)

 Reumatologija: Kod upalnih, degenerativnih, metaboličkih promjena, te vanzglobnog reumatizma.
(reum.artritis, ankiloze, spondiloze, artroze i raznih sindroma kralježnice)

 Neurologija: Kod neuroloških bolesti
(flakcidnih spastičnih formi - multiplaskloroza, paraplegija, hemiplegija itd...)

 Traumatologija: Ozljeda kostiju i mekih tkiva

Rehabilitacija: Opuštanje nakon vježba i terapija te služenje kao uvod u kineziterapiju

Pulmologija: Kod različitih respiratornih bolesti

U sportu: Kao prevencija, liječenje i rehabilitacija sportskih ozljeda. U dijagnostici, za zagrijavanje, opustanje, uklanjanje mlijecne kiseline i brzi oporavak misica.

U kozmetici: Za toniziranje mišića lica, za relaksaciju te nakon liposukcije, liftinga i drugih sličnih tretmana.

 

DJELOVANJE MASAŽE

Masaža poboljšava cirkulaciju (opću i lokalnu), mehanički čisti kožu, daje joj zategnutost i elastičnost te ružičastu boju.

Masaža pruža osjećaj ugode i opuštenosti. Povisuje temperaturu kože za par stupnjeva te se poboljšava opskrba kisikom i hranjivim tvarima. Masaža također pospješuje uklanjanje vode iz bubrega, postiže poboljšanje metabolizma, pomaze u otklanjanju mliječne kiseline te ima veliki psihološki učinak.

Može biti parcijalna (po segmentima – leđa, noge, ruke, glava i vrat) ili cijelo tijelo.

Masaža se najčešće koristi kod bolova u leđima, probavnih smetnji, depresije i stresa. Djelotvorna je kod kontraktura, mišićne atrofije, tendinitisa, distrofije, istegnuća, iščašenja i dr.

Blagotvorna je kod problema s disanjem, kod problema s cirkulacijom, kod grčeva, edema zglobova, teških nogu i raznih reumatskih tegoba te smanjuje masne naslage.

 

U našem salonu radimo različite vrsta masaža, to su :

 

 KLASIČNA MASAŽA – temeljna vrsta ostalih masažnih tehnika.

Posebno je učinkovita kod smanjenja boli, poboljšanja cirkulacije i metabolizma,
detoksikacije, omekšanja tkiva, te i u djelovanju protiv stresa.

 Masaža moze trajati od 20-90 min. Ovisi o području koje se tretira.

Naša fina eterična ulja poboljšati će njen učinak još i više.

 

AROMA MASAŽA - masaža tijela uz uporabu eteričnih ulja, u ugodnom ambijentu uz opuštajuću glazbu i mir.
Miris eteričnih ulja djeluje na emocije i duh, određene organe tkiva, te na hormonski i živčani sustav.

Aroma masaža pomaže kod stresa, umora, psiho-emotivnih problema i kod mišićnih tegoba.

 

SPORTSKO-MEDICINSKA MASAŽA – Izvodi se na dijelovima tijela koji se u sportu najčešće koriste – mišići, tetive i ligamenti. Tom masažnom tehnikom uklanjamo mliječnu kiselinu koja se nakuplja prilikom sportskih aktivnosti, čime spriječavamo kronične upale. Može se koristiti prije treninga, za vrijeme i nakon treninga (što se svakako preporučuje). Sportsko-medicinska masaža omogućuje smanjenje boli, opuštanje mišića, bolju pokretljivost te bolje funkcioniranje cijelog organizma. Kod te vrste masaže potrebno je dobro poznavanje anatomije i fiziologije tijela.

Također se koristi za prevenciju i otklanjanje miogeloza.

 

Svi nas pitaju sta su to miogeloze, te kvržice što dosta neugodno bole i smetaju, pa evo da i to objasnimo.

Miogeloze su otvrdnuća u mišićima koja ograničavaju mišićnu pokretljivost.

To su nakupine mliječne kiseline u mišiću.

Postoje tanke duguljaste i okrugle. Uzrok nastanka je preopterećenje mišića, tj. jako povišen tonus mišića (napetost). Zbog nemogućnosti krvne i limfne cirkulacije da mliječnu kiselinu odvedu iz mišića te prenesu u jetru na daljnu preradu, nastaju bolne kvržice. Najviše se javljaju u predjelu ramenog obruča i među lopaticama.

 

Zbog današnjeg načina života, dugotrajnog sjedenja u nepravilnom položaju, stresa te smanjene aktivnosti dolazi do promjena na mišićima kralježnice (bol, napetost, ograničena pokretljivost glave i vrata).

Najbolja prevencija i liječenje tih stanja je masaža i fizička aktivnost (vježbe i istezanja)

 

ANTICELULITNA MASAŽA – celulit je nakupina masnoće i tekućine u najdubljem sloju kože. Anticelulitna masaža je masaža koju primjenjujemo na celulitom zahvaćenom djelu tijela. Celulit je danas estetski, a i zdrastveni problem mnogih žena.

Najčešće nastaje zbog genetske predispozicije hormona (estrogena), grade vezivno tkivnogsubkutnog dijela kože te utjecaja stresa i loše cirkulacije. Usporava se krvotok, povećava se propusnost krvnih žila, dolazi do zastoja tekućine i odpadnih tvari što uzrukuje stvaranje masnoća.

Najčešće nastaje na bokovima, natkoljenicama, trbuhu a moguće je i na nadlakticama i oko zglobova.

Kod anticelulitne masaže pokreti se izvode prema gore (prema srcu). Stimuliramo i limfu. Masaža je učinkovita i kod uklunjanja viška tekućine.

Potrebno je održavati novonastalo stanje kako se celulit nebi vratio.

Uz pravilnu prehranu, kombinaciju vježbi i dovoljnim unosom vode, rezultati su još uspješniji.

 

MASAŽA ZA TRUDNICE – mnoge trudnice pate od bolova i ukočenosti u leđima, javlja se slabija cirkulacija te oticanje nogu i nesanica. Masažom se poboljšava funkcija mišića, cirkulacija i tjelesni tonus. Oslobađa se mentalni i fizički umor. Pomaže oko nesanice i stresa. Smanjuje bol kod išijasa, priprema mišiće za neravnotežu (mišićnu slabost), pomaže kod glavobolje i sprječava grčeve u nogama.

Poboljšava cirkulaciju krvi i limfe te povećava gipkost kože.

Masaža je laganija nego inače, a jačina pritiska se određuje komunikacijom s trudnicom.

Trudnica mora ležati na boku ili sjediti. Ulje treba biti blagog mirisa i moramo osloboditi pritisak na dijelu tijela koje je najopterećenije.

 

MASAŽA ZA BEBE – masažom utječemo na emocionalni i motorički razvoj djeteta te poboljšavamo imunitet. Dodirom refleksno potičemo djelovanje na lokomotorni sustav, pomažemo radu probavnog sustava i fizičkom razvoju. Masaža bebe pomaže kod kolika, stimulira se metabolizam i poboljšava apetit. Smirujemo bebu, poboljšavamo spavanje i smirujemo plač.

Potrebno je da majka nauči masažu uz nas kako bi sama mogla nastaviti masirati bebu kod kuće i još više se zbližiti i pomoći joj u njezinom rastu i razvoju.

 MASAŽA ZA DJECU – pomaže kod djece u razvoju (nagle promjene na lokomotornom sustavu). Koristi se kod djece školske dobi koja dugotrajno sjede u nepravilnom položaju i na neudobnim stolcima.

Masaža kod djece koja se bave sportom, pomaže opustiti mišiće, smanjiti ozljede i otkloniti upalu. Djelotvorna je kod iskrivljenje kralježnice (skolioza, kifoza, lordoza) zbog naglog rasta, nošenja teških torbi, krivog držanja, spuštenih stopala i dr.

Masažom poboljšavamo koncentraciju i poboljšavamo komunikacijske vještine.

Masaža ima blagotvoran učinak kod hiperaktivne djece i djece s posebnim potrebama. Na taj način možemo pratiti razvoj djeteta i smanjiti moguće promjene na lokomotornom sustavu i sprječiti ozljede.